Veilig rijden in de regen

Raampje open, muziekje op, geen buien op komst en een heerlijk briesje. Klinkt fantastisch, nietwaar? Helaas zul je als bestuurder in Nederland de kou en regen moeten trotseren. Wij vertellen je hoe!

 

Als je een bestuurder bent die liever rijdt als het droog weer is, kan dat slecht nieuws voor je zijn. Het weer is zo onvoorspelbaar dat je voordat je het beseft midden in een stortbui terecht komt. Wat kun je doen om zo veilig mogelijk in de stromende regen van A naar B te komen?

 

In deze blog zetten we een aantal tips op een rijtje om zelfverzekerd en zonder kleerscheuren aan te komen bij jouw bestemming.

Tips voor rijden in de regen

Ramen beslagen, regendruppels op je voorruit en buitenspiegels. De regen komt met bakken uit de hemel! Hier 7 tips om een regenachtige rit aan te pakken:

 

  1. Gebruik je ruitenwissers en zet de airco aan

Logisch toch?! Sommige bestuurders hebben de neiging dit te vergeten. Dit komt omdat ze op 'automatische piloot' rijden en niet merken dat het zicht langzaamaan minder word, vooral tijdens lichte regen. Het gebruik van de ruitenwisser verhoogt je zichtbaarheid, wat de veiligheid ten goede komt.

 

Hoe kun je je ruiten ontwasemen? 

  • Zet de airconditioning aan
  • Laat de ventilator eerst op de nulstand draaien
  • Zet de ventilator pas aan als de motor warm is
  • Zet je ventilator op de hoogste stand 'recirculatie'
  • Richt de blazers op de voorruit
  • Zet de verwarming op de hoogste stand
  • Schakel de recirculatie na korte tijd uit 
  • Zet de ventilator op medium

 

  1. Ga aan de kant als de weersomstandigheden te slecht zijn

Als de weersomstandigheden te slecht zijn, je niet op je gemak voelt of als je je reis kunt uitstellen. Zoek dan een veilige plek en wacht tot het weer beter wordt.

 

  1. Zet de cruise control uit

In tegenstelling tot wat je zou denken, kun je op een door regen of gladde ondergrond door de cruise control ingeschakeld te hebben de controle verliezen. Als je aqua planeert terwijl je de cruise control hebt ingeschakeld, gaat je auto sneller rijden!

 

 “Aquaplaning is de technische term voor wat er gebeurt als je banden hun tractie met de weg verliezen door een teveel aan water op het wegdek”.

 

  1. Houd extra afstand en plan vooruit

Veiligheid ligt in je eigen handen. Zorg ervoor dat je altijd een veilige afstand houdt tussen het verkeer om je heen. Rem eerder en zachter dan normaal. Het verkeer achter je kan adequaat op jou anticiperen. Kijk ver vooruit en plan en voorspel vroegtijdig! 

 

  1. Zet je lichten aan

Het is verplicht met dimlichten aan te rijden als het zicht slecht is. Het rijden met dimlichten verhoogt niet alleen je zichtbaarheid, maar helpt ook andere bestuurders om je waar te nemen bij slecht zicht. Zien en gezien worden!

 

  1. Let op voetgangers en fietsers

Bij regen en/of slecht zicht is het moeilijker om voetgangers en fietsers waar te nemen. Zorg ervoor dat je extra aandacht hebt voor voetgangers en fietsers. Ga vroegtijdig van je gas af en geef een remsignaaltje voor het verkeer achter je als je een V.O.P. of fietspad voor je ziet of in gebieden waar het druk is.

 

Bij slecht weer hebben voetgangers en fietsers ook de neiging vaker door rood te gaan, of even snel tussendoor te glippen. Het is je plicht om bij dit soort knelpunten extra voorzichtig te zijn.

 

  1. Vertraag

Ongeacht je rijniveau moet je bij slecht weer aanzienlijk langzamer rijden dan normaal. Natte wegen zijn gevaarlijker dan je denkt, vooral omdat de remafstand van je voertuig veel langer is als het regent of het wegdek glad is.

 

Conclusie

Het regent in Nederland vaak, dus je zult het niet altijd kunnen vermijden. Leef daarom deze 7 tips hierboven na. Veilige rit!